iGirl

 

Recept

Banansås
Biffar med ost och örter
Biscotti
Bär-/Fruktsnitt
Chokladkaka
Energy bars
Fisksoppa
Fudge
Geijersk tuppkaka
Grova scones
Indisk kycklinggryta
Kantarell- och västerbottenpaj
Kycklinggryta
Köttgryta
Lax med fetaosttäcke
Liten äppelpaj
Marinerad kyckling
Marinerade kräftstjärtar
Morotssås till pasta
Müsli
Nästan nyttig äppelpaj
Nöt- och chokladmuffins
Nötpaj
Nöt- och plommonscones
Persikosalsa
Pestotorsk med rödbetor
Potatiskaka
Rödbetspaj
Skurna pepparkakor
Snabb pasta med kräftstjärtar
Snabba scones
Sommarpaj
Trattkantarellsås
Tzatziki
Tårtbotten
Åsas mums
Äpplepaj med nötter

Banansås (gott till grillat)
1 banan
1 burk matlagningsyoughurt
curry efter smak (ganska mycket)
chilipulver efter smak

Biffar med ost och örter, 4 port
7 hg nötfärs
4 msk olivolja
2 msk vatten
1 pkt frusen basilika
2 hackade vitlöksklyftor
1½ dl riven parmesanost
1 msk grovt malen svartpeppar
1 msk salt

Blanda, forma biffar, stek, ät.
Servera förslagsvis med tsatsiki och råstekt potatis eller potatisklyftor.

Biscotti, ca 50 st
100 g smör
200 g sötmandel
4 ägg
3 dl socker
½ tsk salt
finrivet skal av en citron, eller en skvätt citronlikör
2 rivna bittermandlar
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smält smör och låt svalna.
Hacka mandeln grovt.
Dela äggen och lägg gulorna i en bunke, vitorna i en annan.
Tillsätt salt till vitorna och vispa med elvisp till ett hårt skum.
Tillsätt socker till gulorna och vispa med elvisp till en porös smet.
Tillsätt citronskal, bittermandlar, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver till gulorna.
Skrapa ner äggviteskummet och rör om varsamt.
Tillsätt det smälta smöret.
Tillsätt sötmandeln.
Blanda samman till en ganska lös deg.
Dela degen i tre delar och forma tre limpor.
Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, 15-18 minuter.
Skär de nygräddade limporna i smala skivor.
Lägg tillbaka på plåten med snittyta uppåt och grädda ytterligare 8 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar på eftervärmen, med luckan på glänt, tills de torkat.

Bär-/Fruktsnitt
4 ägg
5 1/3 dl socker
200 g smält smör
3 tsk vaniljsocker
5 1/3 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker med elvisp.
Tillsätt smör, vaniljsocker och vetemjöl.
Töm ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna.
Täck med skivade äpplen + kanel. (Eller äpplen + toscasmet, eller rabarber, eller jordgubbar, eller plommon eller något annat gott. Det är också gott att blanda stött kardemumma i smeten)
Grädda i 200 grader, ca 20 minuter.

Chokladkaka
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
3 rågade msk kakao
125 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk fryskaffepulver eller 1 msk starkt kaffe

Vispa ägg och socker, ej speciellt mycket.
Tillsätt resten.
Töm i smord och bröad form med löstagbara kanter.
Grädda i 150 grader, ca 35 min.
Låt vila i formen ca 30 min.
Servera med lättvispad grädde eller bär.
(Kan också göra dubbel sats, komplettera med lingon/vinbär/jordgubbar i bitar, mandelspån och hackade nötter, grädda i långpanna och skär mindre fyrkanter.)

Energy bars
100 g smör
1 dl socker
1 msk honung
5 dl havregryn
5-6 torkade aprikoser, hackade
2 msk russin
2,5 dl hackade nötter, solrosfrön ed
0,5 tsk kanel
1 msk vetemjöl

Smält smör, socker och honung i en kastrull på svag värme. Blanda i övriga ingredienser. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och häll i massan. Pressa ner den ordentligt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Ta ut, tryck till igen och låt kallna. Skär i bitar. Förvara i tät burk.

Fisksoppa, 4 port
400 g fisk (förslagsvis vitfiskblock, eller torsk och lax)
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
salt
peppar
3 dl vitt vin (matlagningsvin går utmärkt)
4 fiskbuljongtärningar utrörda i 1 ½ dl vatten
1 burk mini creme fraiche
2 dl laga lätt, matlagningsgrädde eller liknande
1 pkt saffran
½ pkt frusen basilika
1 röd paprika
ev räkor (egentligen lite onödigt)

Hacka lök och vitlök och fräs i olja.
Tillsätt skivad purjolök.
Töm på buljong, vatten, salt och peppar.
Låt puttra några minuter.
Tillsätt tomatpuré, grädde, vin, creme fraiche, saffran och fisk.
Puttra ca 10 minuter.
Tillsätt basilika och paprika när någon minut är kvar.
Tillsätt slutligen ev räkor.

Fudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk glykos (finns på Apoteket, går åt halv tub)
100 - 200g choklad
ev smaksättning

Blanda grädde, socker och sirap i tjockbottnad kastrull. Koka upp. Koka försiktigt till 120 grader. Rör ej, skaka bara kastrullen då och då. När temperaturen är uppnådd, rör ner smör och glykos. Koka en minut. Ta från värmen och rör ner choklad och smaktillsats. Häll i bakplåtsklädd form, ca 20x30 cm. Låt svalna och sen kallna i kylen. Skär i bitar och förvara dem svalt.

Exempel på god smaksättning:
- choklad med smak eller nötter i.
- flingsalt, ca 1/2 msk samt lite att strö ovanpå, välj då mörk choklad och mörk sirap.
- paranötter, ca 1 dl hackade, med mjölkchoklad och ljus sirap.
- krossade kaffebönor, ca 1 msk, med mörk choklad och mörk sirap.
- linoncellolikör, en skvätt, samt vaniljsocker, ca 1/2 msk, välj då vit choklad och ljus sirap.

Geijersk tuppkaka
2 ägg
3 dl socker
75 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
mandelspån

Rör hastigt ihop ägg, socker och smör. Tillsätt mjöl. Häll i smord och brödad rund form, gärna med löstagbar botten. Strö över mandelspån och grädda 25 minuter i 200 grader.

Grova scones, 12 st
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
½ dl vetekli
½ dl havregryn
½ tsk salt
4 tsk bakpulver
4 dl lättfil

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filen. Forma bullar, lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, ca 12 minuter.

Kantarell- och västerbottenpaj
Skal:
1,5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
75 ml flytande fett
0,75 dl lättkesella

Fyllning:
200 g kantareller
1/2 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
50 g ruccola, utan grova stjälkar
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven västerbottenost
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka ihop mjöl och fett. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop. Tryck ut i pajform. Låt vila kallt ca 30 min. Grädda ca 10 min i 200 grader.
Fräskantareller och lök. Vänd ner ruccola. Lägg i skalet. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll över. Strö över osten. Grädda ca 40 min i 200 grader.

Indisk kycklinggryta, 4 port
4 kycklingfiléer i bitar
300 g små potatis i klyftor
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, pressade
5 cm ingefära, hackad
300 g hackad spenat
400 g krossade tomater
2-3 dl hönsbuljong
2 msk tandoori currypasta

Bryn kycklingen till färg. Fräs med potatis några minuter. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs någon minut till. I med övriga ingredienser och låt puttra på svag värme ca 10 min, till potatisen är mjuk.

Kycklinggryta, 4 port
3-4 kycklingfiléer i bitar
3 hg champinjoner i bitar
1 gul lök, grovhackad
1 burk tomatkross
1 burk cuisine karl-johan svamp

Bryn kyckling, svamp och lök.
Töm på tomatkrosset och låt puttra några minuter.
Rör ner cuisine och låt puttra några minuter till.
Servera med potatis.

Köttgryta, 4 port
7 hg nötkött i grytbitar
1 msk mjöl
1 msk grönpeppar
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk öl
2 msk soja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl småkorv, i bitar
champinjoner, i bitar
syltlök
1 burk mini creme fraiche

Bryn köttet.
Strö över mjöl och rör om.
Töm på ½ burk öl, smulad buljongtärning, soja, krossad grönpeppar och vatten.
Låt puttra ca 1 ½ timme. Häll på mer vatten om det behövs.
Bryn champinjoner, vitlök, lök och korv.
Tillsätt i grytan tillsammans med resten av ölen och låt puttra ytterligare 30 minuter.
Tillsätt creme fraiche och låt puttra ytterligare 30 minuter.
Smaka av och krydda ev mer med salt och svartpeppar.
Tillsätt syltlök innan servering.

Lax med fetaosttäcke, 4 port
4 portionsbitar lax
1 dl vitt vin
1 burk minicremefraiche
150 gram fetaost
100 gram philadelphiaost med örter
1/2 låda frusen basilika

Lägg laxen i en ungsform. Häll över vin samt lite salt och peppar. Blanda creme fraiche, ost och örter. Bred över laxen. Kör i ugn, 175 grader, 20-25 minuter, gärna med grill på slutet.
Servera med pressad potatis och sallad.

Liten äppelpaj, 4 port
2-3 äpplen i skivor
0,5 - 1 dl grovhackade hasselnötter
1,5 dl havregryn
1,5 dl dinkelmjöl
0,5 dl råsocker
2 dl flytande smör

Lägg äppelskivorna i en ungsform. Blanda övrigt och lägg över. Grädda ca 20 min i 200 grader.

Marinerad kyckling, 4 port
4 kycklingfiléer i bitar
3 msk färsk, riven ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
1 hackad chilifrukt
1 lime, rivet skal och fruktsaft
2 msk chilisås
1 dl soja
½ dl olja
lite salt
lite socker
ev sesamfrön

Låt ligga i marinaden några timmar.
Strö ev över sesamfrön och stek eller woka (plocka ev bort chilifruktbitarna).
Servera förslagsvis med couscous med mycket grönsaker i. Eller i pastasallad.

Marinerade kräftstjärtar (i sallad eller istället för sill)
1 burk kräftstjärtar i lag
1 chilifrukt med kärnor
1 limefrukt

Morotssås till pasta, 4 port
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 kg morötter
2 burkar tomatkross
1 burk vatten
3 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
lite sambal oelek
1 burk mini creme fraiche
hackad persilja
salt
svartpeppar

Hacka lök och fräs i lite olja.
Skala och grovriv morötterna.
Tillsätt morötter, tomatkross, vatten, tomatpuré och buljong och låt koka under lock 30 minuter.
Tillsätt creme fraiche, salt, peppar och persilja. Låt koka upp.

Müsli
Blanda:
4 dl gryn
1 dl kli
1 dl solros/pumpakärnor
2 dl nötter/mandel

Värm:
1 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
1/2 dl neutral olja
1 msk honung

Rör ner vätskan i den torra blandningen.
Bred ut på en plåt.
Kör i ugnen, 175 grader, 30 minuter.
Rör minst var tionde minut.
Låt svalna.
Blanda om så önskas i 1-2 dl torkade frukt/bär (exv russin och/eller tranbär).

Nästan nyttig äpplepaj
8 äpplen
kanel
4 msk flytande margarin
200 g lättkesella
1 dl råsocker
1 dl vetemjöl
3 dl naturell osockrad müsli (upp till 1 dl kan bytas ut mot nötter, mandel ed)

Skiva äpplen och lägg i botten på form.
Strö över kanel.
Blanda övriga ingredienser och täck äpplena.
Grädda i 170 grader, ca 30 min.
Servera förslagsvis med frusen vaniljvisp.

Nöt- och chokladmuffins, 12 medelstora
100 g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
100 g grovhackad choklad
1 dl grovhackade hasselnötter
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda resten av ingredienserna och rör ner det i smör-blandningen.
Klicka i muffinsformar. Grädda i 225 grader, nedre delen av ugnen, ca 12 minuter.

Nötpaj
Skal:
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
100 g smör
Fyllning:
200 g nötter
1 dl socker
50 g smör
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk sirap

Arbeta ihop smör, mjöl och socker. Tryck ut i pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt minst 30 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min i 225 grader. Lägg allt förutom nötter i en kastrull. Värm under omrörning till det börjar sjuda. Rör ner nötterna. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 10 min.

Nöt- och plommonscones, 24 st
1,5 dl siktat dinkelmjöl
1,5 dl grovt dinkelmjöl
3 dl havregryn
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
40 g grovhackade hasselnötter
75 g smör
3 dl gräddfil
150 g grovhackade plommon

Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, salt, socker och nötter.
Finfördela smöret i blandningen.
Rör ner plommon och gräddfil.
Platta ut degen med mjölad hand till en stor kaka på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, ca 15 min.
Skär i bitar.

Persikosalsa (gott till grillat)
2 persikor
1 hackad chilifrukt med kärnor
lite salt
lite olivolja

Pestotorsk med rödbetor
Lägg ett någorlunda tinat torskblock i en ugnsform.
Häll över en skvätt vitt vin och en skvätt grädde av önskad fetthalt.
Bred ett tjockt lager pesto ovanpå fisken.
Rosta lite extra pinjenötter och strö ovanpå peston.
Kör i ugnen, 200 grader, ca 20 min.

Skala 4-5 rödbetor och skiva tunt.
Fräs i smör i stekpanna några minuter.

När torsken är färdig, lägg rödbetorna runtom.

Servera med exempelvis pressad potatis och sallad.

Potatiskaka (gott till grillat)
125 g kavring, finfördelad
50 g smält smör
500 g kokt potatis
2 avokado
175 g fetaost
1 dl lättkesella
1 dl creme fraiche med örter
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal oelek
ruccola

Kör bröd och smör i matberedare. Tryck ut i form som får stå kallt en stund.
Hacka potatis, avokado och fetaost grovt och blanda.
Blanda kesella, creme fraiche, vitlök och sambal. Rör ner i potatisblandningen. Lägg blandningen i formen. Täck med plastfolie. Låt stå kallt 1-2 timmar. Garnera med ruccola.

Rödbetspaj
Skal:
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
75 ml flytande margarin
0.75 dl kesella
Fyllning:
600 g färska rödbetor
1 gul lök
1 msk flytande margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g fetaost
4 ägg
200 g matlagningsyoughurt
1 dl mjölk
0,5 dl hackad persilja

Borsta och koka rödbetorna i vatten 30-45 min. Ska och dela dem i bitar.
Hacka ihop mjöl och margarin. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop . Tryck ut i pajform. Låt vila kallt ca 30 min. Grädda ca 10 min i 200 grader.
Skala, hacka och fräs löken. Rör ner rödbetorna. Krydda med salt och peppar. Lägg i det gräddade pajskalet. Mosa osten grovt. Vispa ihop ägg, youghurt och mjölk. Rör ner ost och persilja. Höll över rödbetorna i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Skurna pepparkakor, ca 100 st
2 dl grovhackad mandel
200 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat, utrörd i lite kallt vatten
ca 6 dl vetemjöl

Rör smör, socker och sirap smidigt.
Tillsätt kryddor, mjöl och mandel.
Forma fyra rullar av degen.
Lägg rullarna i frysen ett par timmar.
Skär tunna skivor med vass kniv.
Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, ca 10 minuter (till önskvärd färg).

Snabb pasta med kräftstjärtar, 4 port
spagetti
olivolja
1 chilifrukt
5 vitlöksklyftor
2 burkar kräftstjärtar
1 låda sparris
1 låda ruccola

Koka spagetti.
Hetta upp olivolja i en traktörpanna av teflon, det ska täcka botten rejält.
Lägg i krossade vitlöksklyftor och chilifrukt skuren i bitar.
Låt fräsa under lock en några minuter.
Lägg i sparris i bitar, låt fräsa någon minut.
Lägg i kräftstjärtar, låt dem bli varma. Ta av från plattan.
Blanda i ruccola och spagetti.

Snabba scones
2 dl fullkornsdinkel
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
75 g smör
2 dl filmjölk
50 g grovhackade valnötter

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smör och finfördela det med fingrarna till en grynig massa. Rör ner filmjölk och nötter och arbeta snabbt ihop till en deg.
Klicka ut degen i två högar på plåten, platta ut till två runda kakor, ca 15 cm i diameter. Skär ett kors i varje kaka. Grädda 10-15 min i 225 grader.

Sommarpaj
Skal:
3 dl grahamsmjöl
75 g smör
50 g lättkesella
Fyllning:
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
ev 1 bunt sparris
100 g soltorkade tomater
150 g ruccola
 1 dl rostade pinjenötter
3 ägg
1 lagalätt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 påse riven ost

Bland mjöl och smör till grynig massa, tillsätt kesella och tryck ut i pajform. Låt stå kallt 30 min. Grädda 10 minuter i 225 grader.
Fräs vitlök, purjolök, sparris i bitar, tomater, ruccola och pinjenötter. Blanda ägg, laga lätt, 2/3 av osten, salt och peppar och töm ihop med fräset. Häll i pajskalet. Strö över resten av osten. Grädda ca 30 min.

Trattkantarellsås
200 g färska trattkantareller (eller 20 g torkade som får ligga i kallt vatten några timmar)
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde eller liknande
1 msk grönpeppar
1 tsk fransk senap
1 ½ msk kalvfond
1 tsk soja
½ dl hackad persilja
lite salt
lite svartpeppar

Hacka svamp och vitlök.
Fräs i smör.
Strö över mjöl och rör om.
Tillsätt allt förutom persilja och låt puttra ca 5 minuter.
Tillsätt persilja.
Servera förslagsvis med stekt/grillat kött, hasselbackspotatis, grön sparris och gelé.

Tzatziki
1 gurka
1 burk matlagningsyoughurt
1-2 vitlöksklyfta
salt

Grovriv gurkan. Krama ur. Blanda med pressad vitlök, salt och youghurt.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Visa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Tillsätt resten.
Häll i rund form.
Grädda i 175 grader, 30-40 minuter (ska vara torr inuti).
Dela i tre bottnar när svalnat.

Förslag på fyllning:
Mosad banan blandad med vaniljsås på nedre botten och krossad ananas på övre. Fukta bottnar med lite ananasspad.

Åsas mums
4 ägg
5 dl socker
2,5 dl smält smör
5 dl vetemjöl
8 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
2 dl grovhackadde valnötter

0,75 dl smält smör
1,5 dl vispgrädde
3,5 dl ljus sirap
7,5 dl kokos

Visa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner det samt det smälta smöret .
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda i 175 grader, 15 minuter, mitt i ugnen.
Blanda allt till kokostäcket i en kastrull.
Låt smeten sjuda 5 minuter under omrörning.
Fördela kokossmeten över kakan.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Låt svalna helt och skär i bitar.

Äpplepaj med nötter
3 äpplen i bitar
1/2 msk kanel
1/2 msk råsocker
1 dl grovt hackade nötter, exv para, val och pecan
Blanda och lägg i ugnsform.

150 g smör
2 dl havregryn
1 dl mjöl
1 dl råsocker

Blanda och lägg över äpplena i formen.
Grädda ca 20 min i 225 grader.

Tillbaka till toppen